Què és l'IGI i com funciona?
El Impost General Indirecte (IGI) és el principal tribut indirecte a Andorra, instaurat des de l'any 2013, després de l'acollida a la normativa internacional exigida per la Unió Europea. Aquest gravamen, igual que l'IVA en altres països, té com a objectiu gravar el consum final de béns i serveis realitzats per diferents agents econòmics dins del mercat intern andorrà.
Encara que guarda moltes semblances amb l'IVA en termes generals, l'IGI compta amb certes especificitats que el fan singular en comparació amb el model aplicat en altres països com Espanya o França. Entre els principals aspectes que diferencien l'IGI de l'IVA, podem esmentar:
Tarifes impositives més reduïdes
Reemborsament a turistes no residents en certs casos
Tractament específic per a certs sectors productius
Contemplació de figures com els operadors autoritzats
Tarifes de l'IGI i la seva classificació
Un dels aspectes més cridaners del sistema impositiu a Andorra és el sistema de tarifes que s'apliquen sobre béns i serveis. Les tarifes són notablement inferiors a les dels seus veïns, la qual cosa ha fet que el país sigui conegut per ser una destinació atractiva per a realitzar compres o Operacions comercials.
Les tarifes de l'IGI a Andorra es divideixen en quatre categories:
Tipus general: és el gravamen que s'aplica al conjunt majoritari de productes i serveis i té una tarifa del 4,5%.
Tipus reduït: correspon a un gravamen de l'1% i s'aplica a la venda d'aliments, medicaments amb recepta, material escolar i llibres, entre d'altres.
Tipus superreduït: aquesta tarifa constitueix el gravamen del 0% i s'aplica en certs casos específics com periòdics, transport públic o formació professional, entre d'altres.
Tipus incrementat: aquest gravamen s'aplica principalment sobre productes considerats nocius com tabac, electrònics i combustibles fòssils, assolint un valor del 9,5% fins a 15% depenent del producte o servei en qüestió.
Excepcions i exencions a l'IGI
De la mateixa forma que ocorre en el règim de l'IVA en altres països, Andorra també considera certes exencions a l'IGI a fi de favoreixer certes activitats econòmiques o de protegir la venda i consum de béns i serveis considerats essencials. Algunes d'aquestes exencions inclouen:
Serveis mèdics i hospitalaris
Lloguer d'habitatges per a ús residencial
Serveis financers i assegurances
Educació pública o privada
Serveis relacionats amb l'art i la cultura
Operacions inherents a institucions sense ànim de lucre
La devolució de l'IGI a turistes no residents
Un altre aspecte interessant del sistema impositiu andorrà és que permet sol·licitar un reemborsament dels diners pagats per concepte de l'IGI a aquelles persones que siguin turistes no residents a Andorra. Per a poder accedir a aquesta devolució, s'han de complir una sèrie de condicions establertes per les autoritats fiscals andorranes:
Les compres realitzades han de superar els 90,15 euros durant la visita al país.
Els béns adquirits han de dur-se fora del país en un termini de 30 dies des de la data de compra.
El sol·licitant ha de ser major de 16 anys i tenir residència fora d'Andorra.
Cal obtenir la documentació fiscal corresponent (formularis Tax Free, i informes detallats de compra) proporcionada pels comerços participants en aquest sistema de devolució.
Existeix una llista específica de productes exclosos del sistema de devolució, com aliments, begudes alcohòliques, medicaments o béns la mida dels quals impedeixi el transport fora del país. Per a obtenir més informació al respecte i dur a terme correctament els tràmits, és recomanable informar-se prèviament fent ús de mitjans oficials andorrans.
Exemples pràctics: com s'aplica l'IGI a Andorra
Per a entendre millor com funciona l'IGI a Andorra i quina diferència pot representar en comparació a altres països, és útil mirar alguns exemples pràctics:
Comparació de preus i IVA/IGI
Imaginem que volem adquirir un laptop a Espanya i posteriorment a Andorra. A Espanya, la taxa impositiva sobre aquest tipus de productes és del 21% (IVA), mentre que a Andorra seria del 4,5% (IGI). Si el preu base (sense impostos) del producte és de 1000 euros, a Espanya estariem pagant 1210 euros per aquest mateix producte, mentre que a Andorra tindríem un cost final de 1045 euros.
Fer negocis a Andorra
Si es tracta d'una empresa o autònom que realitza operacions comercials tant dins com fora d'Andorra, s'ha de presentar periòdicament les declaracions corresponents davant l'Administració Tributària per a mantenir al dia amb les seves responsabilitats fiscals. A més, en cas de realitzar exportacions, aquestes estaran exemptes de l'IGI, al ser considerades vendes fora del territori amb la finalitat de consum.
En conclusió, com hem pogut veure en aquest article, Andorra compta amb un sistema fiscal que ofereix oportunitats interessants tant per a turistes com per a empresaris. La normativa relacionada amb l'IGI i la seva aplicació busca fomentar el creixement econòmic i dinamitzar el mercat local, oferint avantatges atractius a qui compleixi amb les regulacions establertes per les seves autoritats fiscals competents.